Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
10

Elämä on täynnä juhlapyhiä, joita sitten juhlitaan yleensä jollain tietyllä leivonnaisella. Helmikuussa tällaisia päiviä on Runebergin päivä ja laskiainen. Sitten tulee vappu, jolloin koko Suomi syö munkkeja. Jouluisin syödään joulutorttuja. Näitä juhlapyhiä ja niihin liittyviä tarjoiluja riittää.

 

 

Muistan kuinka itse viime vappuna meinasin menettää järkeni, kun joka tuutista tuli kuvia munkeista. Minä, joka en usein edes tällaisia herkkuja syö. Tuolloin munkista alkoi tulemaan ihan pakkomielle. Facebook, instagram ja koko sosiaalinen media täyttyi munkeista ja minä täytyin munkkikateudesta. Katselin vierestä, kun miehelle tarjottiin munkkeja anopilla, hänelle tarjottiin munkkeja äitini luona, hänelle tarjottiin munkkeja kun käytiin vielä kylässä. Minä vaan katselin. Kun olin aikani katsonut näitä munkkeja, joka puolella, niin mulle tuli pakkomielle, että mä haluan vaan yhden munkin. Mulle olisi riittäänyt siis yksi munkki, siis vaikka kuinka pieni vaan. Ajettiin sitten mökiltä Sammatista varmaan sellaisen 100 kilometrin säteellä olevat kaikki 10 pikkukauppaa, mutta mistään ei löytynyt gluteenittomia munkkeja. Mä ajattelin, että mä kuolen siihen munkkikateuteen. Melkein menetin yöuneni sen kateuteni kanssa. 

 

Lopulta kun vappu oli ohi ja mä pääsin isompaan kauppaan Helsingissä löysin munkkipussin pakastinaltaasta ja mun munkkikateus oli sillä kuitattu. Huh, huh, kun se oli raskasta. 

 

Olen monta kertaa miettinyt, että miksi tämä asia tuntuu niin järkyttävän suurelta juuri silloin, kun joutuu sivusta seuraamaan tällaisia tilanteita. Sitä tuntee ikään kuin itsensä ulkopuoliseksi, kun muut herkuttelevat isolla porukalla ja sinä kaivat sitä omaa pientä eväsrasiaasi, jossa on se näkkileivän palanen. Nielet kiukkua ja koitat vakuuttaa itsellesi, että ihan sama, että jäitkö ilman. Tosiasiassa se ei kuitenkaan ole ihan sama. 

 

Minä sanon usein oman torttu- tai munkkikateuteni muille. Tämän kateuden tietää varmasti vain sellaiset ihmiset, jotka ovat tätä joutuneet kokemaan. He tietävät, mistä nyt puhun. Lopulta kun päivä on ohi, niin elämä taas jatkuu. Sinä päivänä se kuitenkin tuntuu pieneltä kuolemalta. 

 

Toisaalta ehkä mä olen onnellinen, että ne tortut ei sittenkään olleet tänäkään Runebergin päivänä sitten lopulta mun vyötärölläni. Se on se millä mä lopulta lohdutan itseäni. 

Hyviä kateuspäivä kaikille meille gluteeniyliherkille ja keliaakikoille. Meillähän on lupa näihin tunteisiin. Lupa kaikenlaisiin tunteisiin. Loppupeleissä en mä olisikaan halunnut niitä syödä. 

 

Maiju

Kommentit

Minä olen itse leiponut mm. vappuna munkit keliaakikkotyttärelleni :-)
Voi ihanuus. Voi kun joku leipoisi mullekin. Haluaisin syödä kyllä vaan sen yhden munkin. En uskalla itse leipoa, koska en halua isoa annosta, vain yhden ;)
Oma keino lohduttaa itseäni on sanoa: ' Syökää vaan, teissä se näkyykin!' Ei kovin kohteliasta tokaista noin mutta eipä ole jatkuvasti tarvinnut laihduttaa. Lisäksi makuaisti on tottunut olemaan lähes ilman imeliä herkkuja. Terveisin normaalipainoisen alarajalla oleva.
Itse mietin välillä ääneen vain, että onneksi ei tarvitse syödä, mutta sen pari kertaa vuodessa kuitenkin iskee se kauhea himo. Muutenhan mä olen sellainen terveellisten elämäntapojen ja tuotteiden suurkuluttaja ;) Kerran vuoteen voisin kyllä syödä sen gluteenittoman munkin ;)
Minulle onnekkaalle on ehkä jopa usein tarjottu gluteeniton vastine (usein tosin teollinen ja kuivahko) ja osaan itsekin leipoa. Mutta kun leipoo ensin suurella vaivalla gluteenittoman (laskiais)pullan, josta tulee outo köntti ja sen jälkeen pyöräyttää muulle perheelle ilmavat ja kuohkeat pullat, niin iskee se kateus silti. Kyläpaikoissa en niin pahoita mieltäni, koska tiedän gluteenittoman leipomisen vaivan ja valmistuotteiden törkeät hinnat, mutta ammattikeittiöiden rimanalitukset ottavat päähän. Pakastemuffinssi ei korvaa munkkia.
Mä olen varmaan kaksi kertaa onnistunut leipomaan kuohkeita pullia gluteenittomasti. Mä sanon usein, että töissä mä kärsin vain silloin kun työnantaja ilmoittaa tarjoavansa henkilökunnalle pullaa (ei sitten koske ruokarajoitteisia).... en koskaan loukkaannu siitä, jos työkaverit eivät tarjoa... Sitä en en edes odota ja silti usein mut huomioivat.
Tänään koulussa tarjoiltiin laskiaispullia. Mitäpä saivat keliaakikot? Voisilmäpullat! Olisko ollu mahdollista halkaista se ja laittaa samat täytteet väliin? Harvoin asiasta nurisen, mutta eteenkin lasten takia olis ollu kiva ele tehdä samanlaiset kuin muillakin. Kotona onneks oli itsetehtyjä pullia.
Sanon aina, että jokaisessa keittiössä pitäisi olla yksi kiintiökeliaakikko, niin homma pelittäisi. Varmasti olisi lapset ilostuneet siitä vähän saman tyyppisestä kuin muidenkin pullat.
Tutulta kuulostaa. Tänä vuonna jäi Runebergin tortut ja laskiaispullat syömättä, koska kaikissa käymissäni kaupoissa oli gluteenittomat loppu. Viime vuonna oli hyvä kokemus työpaikkaruokalassa: pullat ja täytteet oli erikseen ja sai itse koota sellaisen pullan kuin halusi. Gluteenittomat tietysti eri pöydällä omine hillo/kermavaahtokulhoineen.
Välillä miettii, että pitääkö se vaan muuttaa positiiviseksi, mutta taas toisaalta välistä haluaisi juuri silloin kun ne muutkin syövät. Ihana kokemus työpaikkaruokalassa.

Lisää uusi kommentti