Olet täällä

Unohdin sinut

 

Keliakiaa hoidetaan ruokailutilanteissa, jotka ovat usein myös ihmisten välisiä kohtaamisen paikkoja. Näissä tilanteissa saatat kokea tulevasi ymmärretyksi ja tuetuksi, mutta tilanteet voivat myös merkitä syvältä satuttavaa ulkopuolisuuden ja hyljeksityksi tulemisen kokemusta.

Ongelma

Välillä kohtaat tilanteita, joissa sinun keliakiasi on kokonaan unohdettu. Jos työpaikan kahvitilaisuudessa on tarjolla vain gluteenipitoinen täytekakku, sinusta saattaa tuntua ulkopuoliselta. Mieleesi voi myös hiipiä epäilys, ettet ole tärkeä osa työyhteisöäsi. Jos tilanne toistuu, ovet aukeavat erityisen herkästi tälle tunteelle. Kun muut nautiskelevat kakusta, ei kahvikupponen edessäsi välttämättä lämmitä.

Selitys

Tunne mukaan kuulumisesta on tärkeä osa hyvinvointia. Ulkopuolisuuden ja torjutuksi tulemisen kokemukset aiheuttavat fyysiseen kipukokemukseen verrattavaa psyykkistä kipua. Paha olo voi olla hyvin voimakas ja herättää kiukkua, jopa raivoa. Ulkopuolisuus on kokemuksena hyvin vaikea kestää, ja oma reaktiosi voi herättää sinussa hämmennystä, syyllisyyttä tai häpeää. Siksi et ehkä puhu näiden tilanteiden herättämistä reaktioista.

Ratkaisu

Etsi aktiivisesti ymmärrystä, vertaistukea ja ympärillesi sinua tukevia ihmisiä. Lääke ulkopuolisuuden kokemukseen on yhteisyyden tunne, mukanaolo, kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen. Puhuthan jonkun kanssa!

Ihmisiä, jotka ymmärtävät kokemuksesi, voit löytää esimerkiksi keliakiayhdistysten kautta. Tässä palvelussa voit lukea toisten keliaakikoiden kokemuksia sekä kirjoittaa omia kokemuksiasi Tarinat- ja Blogit-osioissa.

Pohdinta

Mieti, miksi ihmeessä sinun tarvitsisi kokea ulkopuolisuutta siksi, että sinulla on keliakia? Onko se todella tarpeen? Miksi suostuisit siihen?