Olet täällä

Olen huolissani seurannut keliaakikkoystäväni saamaa palvelua koulumme ruokalassa.

 

Läheinen ystäväni ja koulutoverini on keliaakikko. Vietän ystäväni kanssa paljon aikaa opiskeluissa, mutta myös vapaa-ajalla. Ystäväni, kuten muidenkin keliaakikoiden hyvinvoinnille toivoisin tietysti parasta! Keskeisenä osana hyvinvointia on mielestäni ruoka. Olenkin huolissani seurannut keliaakikkoystäväni saamaa palvelua koulumme ruokalassa.

Ruokala tarjoaa päivittäin lounaalla useampaa ruokavaihtoehtoa opiskelijoille ja henkilöstölle, mutta erityisruokapuolella ja erityisesti keliaakikkojen ruoassa vaihtoehdot ovat suppeat, toisinaan olemattomat. Tämä koskee niin lounaspuolta kuin ruokalan yhteydessä toimivaa kahvilaa.

Huonoimmissa tilanteissa ystäväni saa istua pöydässä tyhjän tarjottimen kanssa odottaen ruokaansa, jota on kiireellä alettu keittiössä valmistaa. Näin tapahtuu, vaikka ystäväni on ilmoittanut erityisruokatarpeestaan keittiölle.

Harvoin ystävälleni on tarjolla kahvilan puolella mitään suolaista tai makeaa tuoretta leivonnaista. Pakastimesta henkilökunta pääsääntöisesti löytää jotain. Vaihtoehdot ovat kuitenkin niin ruokailussa kuin kahvilla käydessä hyvinkin niukat. Tässä olisi mielestäni yksi kehittämisen paikka, että koulujen ja oppilaitosten keittiöhenkilökuntaa koulutettaisiin entistä enemmän vastaamaan myös keliaakikoiden tarpeisiin.

Olen joskus kokeillut ystäväni gluteenittomia tuotteita ja toisinaan yrittänyt leipoa myös itse ystävälleni tarjottavia. Internet on pullollaan erilaisia reseptejä ja kaupan hyllyltäkin löytyy melko monipuolisesti erilaisia gluteenittomia tuotteita. Mutta ihmettelen silti tuotteiden laatua! Toistaiseksi tuotteiden ja reseptien lopputulos ei omasta, mutta ei myöskään tuotteisiin tottuneen ystävänikään mielestä hurmaa maulla.

On ikävää, että "hyvä ruoka, parempi mieli" -slogan ei tunnu pätevän keliaakikoiden kohdalla. Keliakia ei kuitenkaan ole nykypäivänä enää millään tavalla harvinainen sairaus.