Olet täällä

Keliakiaan sairastuminen oli sitten se viimeinen pisara. Tuntuu kuin olisin saanut toisen mahdollisuuden elämässäni.

 

Olen 47-vuotias nainen ja keliaakikkona melko tuore tapaus. Minulla on ollut elämä muutoksia täynnä. Ja nämä kaikki liittyvät toisiinsa, uskon niin.  Itse halusin muutosta, ja sitten kaikkea alkoikin tulla ovista ja ikkunoista. Avioero, muutto 20 vuoden jälkeen takaisin synnyinseudulle, uusi parisuhde ja uusperhe, keliakia ja uuden ammatin opiskelu.

Vatsavaivat alkoivat avioeroprosessin aikana. Lisäksi myös ihmeelliset mieliteot, outo laihtuminen ja väsymys. Kaiken tämän pistin avioeron piikkiin. Vatsavaivat ja jatkuva väsymys ihmetyttivät, mutta kun kaikkea oli koko ajan tapahtumassa, unohdin itseni ja uhrasin oman hyvinvointini lapsilleni ja työlle.  Työskentelin henkilöstöravintolan asiakaspalvelussa, joka on aika hektinen ja kiireinen työ.

Työterveyshuollon terveystarkastuksessa vihdoin löytyi syy oudoille vatsakivuilleni, väsymykselle ja laihtumiselle. Tulos oli aluksi järkytys ja seuraavaksi helpotus. Löytyi syy ja paraneminen voisi alkaa. Ensimmäiset ostokseni kaupasta olivat oma margariinirasia, leipä ja leivänpaahdin.

Työskentelin ravintola-alalla, joten tiesin paljonkin gluteenittomasta ruokavaliosta. Mutta sen ottaminen omaksi tavaksi syödä vei aikaa ja totuttelua. Olen aina ollut kaikkiruokainen ja valmis kokeilemaan uusia makuja. Työssäkin joutui maistelemaan, koska pitää tietää mitä suosittelet asiakkaille. Se ettei voi enää spontaanisti maistaa mitään tietämättä ruoan tuoteselostetta, otti koville ja ottaa vieläkin toisinaan.

Alan vaihto oli käynyt mielessä jo pitkään. Keliakiaan sairastuminen oli sitten se viimeinen pisara. Miten teet ruokaa ja suosittelet sitä, jos et voi maistaa etkä tiedä miltä se voisi maistua. Päätin hakea opiskelemaan, pääsin kouluun ja aloitin hyvinvointiteknologian opiskelut. En ole katunut päätöstäni.

Tuntuu kuin olisin saanut toisen mahdollisuuden elämässäni. Uusi toimiva parisuhde, liikunta (aloitin juoksuharrastuksen), uuden ammatin opiskelu ja oma hyvinvointi tärkeimpänä luovat vahvan perustan hyvälle ja antoisalle elämälle. Keliakia otti pois paljon, mutta toi mukanaan paljon enemmän hyvää tilalle.

Ihmissuhteeni ovat muuttuneet kaikkien näiden muutoksien keskellä, ja joskus tunnen niistä surua. Todelliset ystävät säilyvät kaikesta huolimatta. Vertaistukea kaipaan välillä, koska ystäväpiirissäni ei ole keliaakikkoja ja tuttavissani muutama, jotka asuvat kauempana.