Olet täällä

Holhouspuuskan vallassa saatan kysyä, onko teillä gluteenitonta.

 

Aikuisena ihmisenä mieheni osaa pitää huolta ruokavaliostaan itsenäisesti. Minun ei tarvitse olla huolissani samalla tavalla, kuin jos kyseessä olisi lapsi. Ruokaa valmistaessani minun pitää asia kuitenkin ottaa huomioon, luonnollisesti. Kun meitä on taloudessa vain kaksi, teemme ruuasta ja leipomuksista gluteenittomia molemmille.

En ole joutunut tinkimään mistään, sillä voin halutessani ostaa paikallisleipomosta vehnäsämpylöitä sen mitä syön. Vehnäjauhoja taloudessamme ei ole näkynyt vuosiin.

Kotona keliakiaa ei juuri huomaa, kun on löytänyt sopivan kokkausrutiinin. Enemmän hankaluuksia tulee kodin ulkopuolella. Kahvilat ja ruokapaikat täytyy valita sen mukaan, mitä gluteenitonta niistä löytyy. Harva paikka niistäkään on sellainen, että gluteeniton vaihtoehto vaihtuisi. Yleensä kahviloissa on tarjolla yhtä ja samaa gluteenitonta vuodesta toiseen. Yksi sellainen paikka on löytynyt, joka tarjoaa vaihtuvan gluteenittoman herkun.

Kotinurkilla on jo oppinut, missä on mitäkin, mutta kauemmas lähtiessä on hankalampaa. Varmuuden vuoksi matkoilla on mukana gluteenitonta leipää.

Ketjuravintoloiden ja -huoltamoiden hyvä puoli on, että niiden valikoimassa on melko varmasti edes jotain gluteenitonta välipalaa. Jonkun kerran on käynyt niin, että olemme saaneet etsimällä etsiä ruokapaikkaa. Nälällä on taipumus kiristää pinnaa, joten siitä on harvoin seurannut mitään hyvää.

Huvittavia puoliakin olemme mieheni keliakiassa havainneet. Jos huoltoasemalla pyytää gluteenittoman sämpylän, se tuodaan lähes aina minulle. Ilmeisesti henkilökunta olettaa, että miehillä ei voi olla keliakiaa. Joskus se on myös ansaittua, sillä holhouspuuskan vallassa saatan kysyä, onko teillä gluteenitonta.

Keliaakikko törmää toisinaan siihen, että kysyttäessä gluteenitonta hän saa vastauksen: "Ei niissä ole maitoa”. Jos keliakian tuntemus saataisiin edes samalla tasolle kuin laktoosi-intoleranssin tuntemus, asiat olisivat hyvin. Tilanne on parantunut vuosien aikana. Jos jotain saisimme toivoa, toivoisimme tietysti lääkettä keliakiaan samaan tapaan kuin on olemassa pilleri laktoosi-intoleranteille.