Olet täällä

Ruokailun kirjoittamattomat säännöt

Silloin kun harrastan ja matkustelen, keliakia tuo haasteita elämääni. Olen sairaan tarkka kaikesta, mitä suuhuni laitan. Vieraassa paikassa kyseenalaistan aina gluteenittomuuden. Kysyn onko ruoka tai leivonnainen varmasti gluteeniton, miten se on valmistettu ja missä. Jos jostakin en ole sataprosenttisen varma, jätän syömättä.

 

Elämä keliakian kanssa olisi yksinkertaisempaa, jos ruokailu olisi vain ravinnon nauttimista elimistön tarpeisiin. Usein ruokailussa itse syöminen ei kuitenkaan ole pääroolissa. Yhdessä ruokailemiseen liittyy tarjoamisen ja tarjottavan vastaanottamisen kirjoittamattomia sääntöjä.

Ongelma

Jo se, että vieraille tarjotaan syötävää, on eräänlainen sääntö. Toinen sääntö on, että vieraille valmistetaan tai hankitaan tarjottava erikseen. Tuskinpa esimerkiksi tarjoaisit kylään tulevalle ystävälle eilisiä tähteitä.

Keliaakikkona saatat olla visaisten tilanteiden edessä. Jotta voisit noudattaa sinulle välttämätöntä gluteenitonta ruokavaliota, ajaudut lähes väistämättä rikkomaan joitakin kirjoittamattomista säännöistä. Esimerkiksi juhlissa sinun on pakko kysyä, mitä aineksia valmistettuihin ruokiin on käytetty. Joudut ehkä kieltäytymään sinulle tarjotusta ruoasta.

Saatat joutua kertomaan tuttavallesi, ettet voi syödä hänen sinulle leipomaansa kakkua – vain sen vuoksi, että hän jauhotti vuoan tavallisilla korppujauhoilla. Pieni asia, mutta sinun kannaltasi aivan ratkaiseva.

Ruoan vastaanottamiseen liittyy oma säännöstönsä. Tarjottua ruokaa ei yleensä arvioida kriittisesti, vaikkei se itselle erityisen hyvin maistuisikaan. Ruoasta kiitetään ja ruoan valmistajaa kehaistaan. Tarjoilua ei arvostella eikä kyseenalaisteta.

Selitys

Kirjoittamattomien sääntöjen noudattamisella on tärkeä sosiaalinen tehtävä. Niitä noudattamalla kerrotaan, että vieraat ovat tervetulleita, he ovat tärkeitä ja heidän kanssaan halutaan viettää yhteistä aikaa.  Nämä ja monet muut ruokailuun liittyvät kirjoittamattomat säännöt tuntuvat itsestään selviltä. Ne tulevat usein näkyviksi vain silloin, kun niitä rikotaan. Jos et usko, kokeile!

Ratkaisu

On hyvä pysähtyä miettimään ruokailutilanteisiin liittyviä haasteita. Seuraaviin sivuihin tutustumalla saat lisää näkökulmia tilanteisiin.

Pohdinta

Mieti, millaisissa ruokailutilanteissa olet keliakian vuoksi törmännyt kirjoittamattomiin sääntöihin? Miltä sinusta tuntui näissä tilanteissa?