Olet täällä

Ruoka ja tunteet -videosarja

Ruoka ja tunteet -videoilla Keliakialiitto kertoo yhteisten ruokahetkien merkityksestä meidän jokaisen elämässä. Videoilla puhuva ruokapsykologi Satu Eerola kutsuu miettimään, miten jokainen voi pienillä teoilla ottaa gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevat läheisensä huomioon.

Miksi ruoka herättää tunteita?

Ruoka on ihmisen perustarve, mutta myös hyvin sosiaalinen asia. Ruoan kautta koetaan ja ilmaistaan monia asioita – myös tunteita. Kaikki eivät kuitenkaan voi valita, mitä tai kuinka vapaasti syövät. Keliakia on sairaus, jossa ihmisellä on terveytensä takia gluteeniton ruokavalio.

 

Kutsu mukaan yhteiseen ruokahetkeen

Miten ruoka erottaa ja yhdistää? Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa epämiellyttävää erilaisuuden tunnetta. Ulkopuolelta tätä ei aina hoksaa. Ruokahetkissä me kaikki voimme aika pienellä ilahduttaa keliaakikkoa ja tehdä yhteenkuuluvuuden tunnetta.

 

Kysyminen on hyvä teko

Vaihtelu virkistää etenkin ruoka-asioissa. Ruokamieltymyksistä kannattaa kertoa ja niistä kannattaa kysyä. Myös gluteenittomat ruokamieltymykset muuttuvat ajassa ja iän myötä. Kun on terveyden takia tietynlainen ruokavalio, siitä kannattaa puhua ja kysyä suoraan. Aina voi oppia jotain.

 

Innostu huomioimaan läheisesi

Ruoalla voi osoittaa välittämistä. Me ilahdumme, kun toinen ottaa meidät huomioon. Erityisesti ilahtuu keliaakikko, sillä hän joutuu myös tilanteisiin, joissa ei olla huomioitu. Ruoka ja tunteet -videosarjan viimeinen osa innostaa tekemään gluteenittoman teon.