Olet täällä

Mielen hyvinvointi

Tunnista ajatuksesi ja tunteesi. Huomaa, että voit antaa niiden olla.

Mielen hyvinvointi

Ole läsnä. Elä tässä hetkessä

Tietoinen läsnäolo

Tietoinen läsnäolo tarkoittaa, että olet keskittynyt, tarkkaavainen ja täysin tietoinen siitä, mitä juuri nyt tapahtuu sekä sisälläsi - kehossasi, tuntevassa sydämessäsi ja ajattelevassa mielessäsi - että ulkopuolellasi, ympäristössäsi. Tietoinen läsnäolo on tietoisuutta hetkestä toiseen ilman tuomitsemista tai arvostelua. Tietoista läsnäoloa tarvitset erityisesti silloin, kun keliakiaan liittyvät asiat valtaavat ison osan ajatuksistasi ja arjestasi. Voit harjoitella tietoisuustaitoja keskittymällä siihen, mitä kulloinkin teet, näet ja koet.

Et ole yhtä kuin ajatuksesi.

Havainnointi

Mielemme on hyvin taitava selittelemään asioita ilman, että ne ovat totta. Esimerkiksi "en halua lähteä ulos syömään keliakian takia, koska joudun noloihin tilanteisiin", "jännitän, koska pelkään joutuvani silmätikuksi keliakian takia" tai "lapseni joutuu kärsimään, koska hän ei saa kaikkia niitä herkkuja, mitä muut lapset saavat". Otamme usein nämä olettamukset täytenä totena ja uskomme niihin.

Tämän askeleen aikana opit vapautumaan mielesi vallasta eli tunnistamaan mielesi sepittämät tarinat ja ottamaan niihin etäisyyttä. Mitäpä jos et olisikaan yhtä kuin ajatuksesi, vaan sinulla vain olisi ajatuksia? Seuraavien harjoitusten avulla voit opetella tarkkailevan näkökulman ottamista mielesi tuottamiin ajatuksiin.

Hyväksy ajatuksesi ja tunteesi. Se, mitä et voi muuttaa.

Hyväksyntä

Usein joudumme hyväksymään todellisuuden. Sinäkin olet joutunut kohtaamaan sen, että sinulla on elinikäinen, joka päivä arkeen vaikuttava keliakia. Mistä sen hyväksymisessä on kyse? Siitä, että voimme opetella hyväksymään ne asiat, joita emme voi muuttaa ja tehdä itsellemme muita merkityksellisiä asioita. Tosiasioita vastaan kamppailu vie turhaan energiaa.

Hyväksyntä tarkoittaa omien tunteiden ja ajatusten kohtaamista, vaikka ei pidä niistä. Emme voi estää epämiellyttäviä tunteita tulemasta, emmekä poistaa niitä. Tule ystäväksi keliakiaan liittyvien tunteidesi kanssa.