Olet täällä

Läheisten kanssa

Keliaakikon hyvinvoinnin tärkein tekijä on oma asennoituminen. Heti tämän jälkeen seuraavaksi tärkeimpänä tulevat läheiset ihmiset, useimmiten perhe. Valtaosa keliaakikoista kokee saavansa lähipiiriltä ymmärrystä ja tukea keliakiaan liittyvissä asioissa. Näitä sinulle läheisiä ihmisiä voivat olla esimerkiksi puoliso, vanhemmat, sisarukset, muut sukulaiset tai ystävät.

Ruokailu kotona läheisten kanssa tuntuu usein vaivattomimmalta. Keliaakikot tuovat usein esiin, että juuri kotona he tuntevat voivansa olla vapaasti keliakiansa kanssa. Juuri kotona ja läheisten ihmisten luona keliakian vaatimasta jatkuvasta tarkkuudesta voi hieman hellittää, koska gluteenittomuuden varmistamisesta huolehditaan yhdessä.

Keliaakikon henkisen hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta nimenomaan läheisimpien ihmisten suhtautuminen on olennaista. Kaikki keliaakikot eivät kuitenkaan saa tukea läheisiltään.

Ongelma

Vaikka valtaosa läheisistä tukee keliaakikoita, osalla keliaakikoista läheiset eivät ymmärrä tai hyväksy keliakiaa tai sen hoitoa. Tämä voi näkyä esimerkiksi ruokavalion vaatiman tarkkuuden kyseenalaistamisena tai väheksymisenä. Läheinen voi myös toistuvasti sivuuttaa gluteenittomuuden esimerkiksi kutsuilla tai jättää sinut kutsumatta tapaamiseen keliakian vuoksi.

Selitys

Läheisen väheksyvä reagointi voi olla syvästi satuttavaa, ja siksi siihen olisi tärkeää saada apua. Tilanne voi herättää häpeän tunteita, ja siksi siitä on ehkä vaikea puhua edes keliaakikoiden kesken.

Vaikka läheisesi tukisivat sinua keliakian hoidossa, on tärkeä muistaa keskustelun merkitys. Sinua ei voida ymmärtää, ellet kerro ajatuksistasi. Vastaavasti et voi ymmärtää muita kuulematta heidän ajatuksiaan.

Ratkaisu

Kuten ihmissuhteita aina, myös keliakiaan liittyviä ihmissuhteita on tärkeää vaalia, koska ne ovat suoraan yhteydessä hyvinvointiin. Juttele läheistesi kanssa keliakiaan liittyvistä tuntemuksistasi ja toiveistasi. Ole myös kuulolla läheistesi keliakiaan liittyville ajatuksille.

Jos sinusta tuntuu, ettei lähiympäristösi ymmärrä tai hyväksy keliakiaa ja sen hoitoon liittyviä asioita, haethan tukea itsellesi ja jaksamisellesi. Älä jää tilanteesi kanssa yksin, vaan hanki tarvittaessa ammattilaisen tai vertaistukihenkilön apua henkisen hyvinvointisi tukemiseksi.

Pohdinta

Kirjoita kirje
Välillä voi tuntua vaikealta puhua suoraan omia tuntemuksia tilanteissa, joissa ihmiset kohtaavat. Mikset kokeilisi kirjoittaa niitä? Kirjoita kirje tai viesti toiselle osapuolelle, olipa hän sitten puoliso, sisarus, ystävä, sukulainen tai kuka tahansa, jolle haluaisit sanoa jotain keliakiaan liittyen. Voit lähettää tai olla lähettämättä viestisi. Olennaisinta on, että kirjoitat sen.