Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
2

Joulun jälkeen lähdimme ensimmäisenä kauppapäivänä katselemaan alennusmyyntejä. Pakkasimme autoon vastaanhangoittelevat 4-, 9- ja 12-vuotiaat ja lähdimme sovittelemaan farkkuja ja etsimään paistinpannua ja uikkariakin yhdelle.

Kun olimme kierrelleet aika kauan, aloimme etsiä ravintolaa. Matilda halusi kebab-lihaa, joten yritimme etsiä sopivaa ravintolaa. Emme vieläkään tunne kovin hyvin Tamperetta, joten hetki meni löytää. Astuimme sisään.

En tiedä oliko ongelmana se, että kielitaitomme eivät kohdanneet vai keliakian tuntemattomuus, mutta keskustelun sisältö oli tämä:

"En tiedä gluteenista. Vaikka lihapullia voi syödä. En tiedä, onko ranskalaisissa gluteenia."

Aava, keliaakikkomme, olisi halunnut pelkät ranskikset, mutta emme voineet tietenkään jäädä. Lähdimme kävellen etsimään toista ravintolaa. Koululaiset mököttivät. Kaikkia väsytti ja oli jo kova nälkä.

Astuimme sisään erääseen ketjuravintolaan, josta saa meksikolaista ruokaa.

"Riippuu miten herkkä on. Samalla parilalla paistetaan ja ranskalaisten öljyssä paistetaan myös nuggetit. Salaatin voi ottaa."

Neljävuotias ei ota salaattia. Keliakiassa ei ole herkkyystasoja, se on joko tai. Laitoimme takit takaisin päälle ja lähdimme. Koululaiset mököttivät.

Kävellessämme murtuneina siihen turvalliseen, hyvään ja tylsään ketjuravintolaan, jossa aina käymme, puhuimme koululaisille.

Me voimme valita listalta sen, mistä pidämme. Aavan on katsottava, käykö mikään, uskaltaako syödä mitään. Tämä on Aavan elämää, aina. Perhe nousee ja vaihtaa ravintolaa, ystävät ehkä eivät.

Joku ystävä voi sanoa, että minä ainakin jään tänne, koska minä haluan syödä kebabbia. Silloin Aava voi joutua lähtemään muualle yksin.

Kommentit

tuttua.... kyllä kaikki ex-tempore on ollut minimissä jo lähemmäs kaksi vuotta. itseäni ärsyttää kyllä myösKIN se että saman ketjun eri ravintoloissa voi olla eri käytännöt (eim tampereen keskusta ja sit ideaparkin rafla) ja sitten se just "oma" tarjoilija voi olla täysin tietämätön kaikesta mutta salissa kymmenen muuta osaisi vastata kysymyksiin....
Tuttua,tuttua. Ex-tempore elämä ruokailujen osalta ja keliakia kun eivät tahdo mahtua sitten millään yhteen. Itse en tamperelaisena mene ilman ennakkotietoja etniseen ravintolaan eli moni etninen ruokapaikka on keliaakikolle epäsopiva. Mutta sopivan etnisen paikan löydettyäni voin käydä samassa,turvallisessa paikassa useammankin kerran. Kuulostaa tylsältä? Ehkä, mutta keliaakikon terveydellä ei voi riskeerata.

Lisää uusi kommentti