Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
0

Teksti Tarja Korpinen

TÄHÄNKÖ ON MENTY GLUTEENITTOMUUDESSA

On hienoa miten paljon nykyään on gluteenitonta tarjolla esimerkiksi kahviloissa ja ravintoloissa, mutta voiko gluteenittomuuteen luottaa. Usein kysytään ”oletko kuinka herkkä” ja selitetään että toiset ovat herkempiä. On tullut vastaan tilanteita joissa sanotaan, että kyllä tämä kakku on gluteeniton mutta on oma vastuu ottaa sitä koska he eivät ota vastuuta. Mitä se tarkoittaa? Itse kyllä epäröin, onko heidän käytännöt sellaisia että tuote kontaminoituu jossain vaiheessa ja mistä asiakas voi tietää kuinka heidän keittiössä toimitaan.

Välillä olen myös kiinnittänyt huomiota tuotesijoitteluun kahviloissa ja ruokakaupoissa. Näyttää joskus siltä että tuote on todellisessa vaarassa kontaminoitua vain pelkän sijoittelun vuoksi.

Tyttäreni Ninni on saanut pahoja mahaoireita kun on käynyt kahvilassa jossa piti olla gluteenitonta. Ninni on sitä mieltä että ei pitäisi ensimmäisenä tarvita ravintolaan mennessä sanoa ”olen keliaakikko” jos kuitenkin on tarjolla gluteenitonta. Mutta ikävä kyllä sen sanominen on välttämätöntä. Ninni käy nykyään harvoissa tarkkaan valituissa ravintoloissa tai kahviloissa joiden gluteenittomaan tarjontaan hän uskaltaa luottaa.

Kun itse tilasin gluteenittoman ruokaisan salaatin, oli siihen päälle laitettu patonkisiivuja. Kysyin että onko ne gluteenittomia, no eihän ne olleet. Huomautin että listan mukaan annos on gluteeniton. Veivät annoksen keittiöön ja vaihtoivat gluteenittomat patongit!! Huomautin että jos olisin keliaakikko noin ei voisi tehdä, mutta minä uskon pystyväni annoksen syömään ilman oireita johtuen siitä ettei minulla ole todettu keliakiaa.

On kyllä olemassa keliaakikkoja jotka eivät itse välitä noudattaa dieettiä tarkasti ja aiheuttavat taas tarkasti omasta terveydestään huolehtiville vaikean tilanteen ollessaan tarkkoja. Vähemmän tarkat myös saattavat suhtautua väheksyvästi tarkkoihin, se ei todellakaan tunnu hyvältä.

Keliaakikko tyttäreni sanoi Terveyskeskuksen omahoitajalle että hänellä on keliakia ettei voi syödä gluteenia. Omahoitaja kysyi häneltä ”oletko syönyt täysin gluteenitonta kun jotkut pystyvät syömään vähän?? Tuntui uskomattomalta tämä kysymys. Tuli suorastaan kurja (erittäin kiukkuinen) olo että tämän tasoista on myös terveydenhuollon tietämys.

Keliakialiitto jakaa koulutusta ja tietoa valtavasti, mutta silti tietämättömyyden määrä saa aina minut hämmästymään.

Tämä oli kyllä aika negatiivinen kirjoitus, mutta elämä on….

En oikeasti ole ihan kauhean negatiivinen ihminen, oikeastaan ihan päinvastoin. Ninnin kanssa vaan usein tulee keskusteltua ja ihmeteltyä gluteenitonta elämää. Hän keliaakikkona ja minä muuten gluteenittomana mahavaivojen vuoksi. Tämä oli sellainen kooste viime aikojen mietteitä.

Ettei vaivuta aivan epätoivoon on onneksi Gluteenittoman palvelun merkki olemassa kahviloille ja ravintoloille, jonka Keliakialiitto myöntää. Paljon on myös täysin gluteenittomia kahviloita jo olemassa.

Tietoa jaetaan paljon keliakialiiton toimesta ja niin se vaan meidänkin gluteenitonta elämää elävien on välillä annettava tietoa tietämättömille.

 

 

 

 

 

Lisää uusi kommentti