Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
2

Heipähei! Tästä kirjoituksesta starttaa minun urani täällä blogissa, joten päätin alkuun selventää omat taustani gluteenittomuuteen, sillä keliakiaa minulla ei ole. Toivottavasti jaksat lukea tämän romaanin, sillä se selventää monta asiaa, mitä tulevissa kirjoituksissa tulen pohtimaan/kertomaan. :)

Jos oikein kelataan taaksepäin ajassa, niin voidaan sanoa kaiken lähteneen vuonna 2007 saadusta diagnoosista: välimuotoinen koliitti (tätä nimitystä käytetään kun ei olla vielä varmoja, onko sairaus Colitis Ulcerosa vai Crohnin-tauti). Olin tuolloin 14-vuotias ja autuaan tietämätön, minkälainen riesa tämä sairaus tulekaan vielä olemaan. Viimeisen 9 vuoden aikana olen käynyt läpi lukemattomat tähystykset, lääkekokeilut, niiden sivuvaikutukset, kivut ja lukemattomat muut oireet vessassa juoksemisesta lähtien. Diagnoosi vaihtui lopulta Crohnin-taudiksi. Alkuun söin järkyttäviä määrä kortisonia, joka sai kasvoni turpoamaan ja ruokahaluni kaksinkertaiseksi. Apu siitä löytyikin aina hetkeksi, mutta samantien kun annosta alettiin purkamaan pois, olivat jo vatsakivut palanneet entiselleen. Muistan elävästi isoskoulutuksessa lastanneeni aamupalapöydässä 13 pilleriä pöydälle; oli kortisonia, pentasaa, rautaa, vitamiinia, kalkkia, maitohappoja.. Kanssaistujat kauhistelivat lääkkeiden määrää – minulle se oli normaalia arkea.

Lääketiede kehittyi, ja vasta 2000-luvun alussa markkinoille tulleet biologiset lääkkeet alkoivat olla viimeinen keino ennen leikkaushoitoa kohdallani – kortisoni aiheutti nopeaa luuston haurastumista, ja muut lääkkeet oli jo käyty läpi: niissä ongelmana olivat joko voimakkaat sivuvaikutukset tai huono hoitovaste. Vuonna 2010 aloitettiin siis Humira-niminen biologinen lääke, joka pistettiin injektiona ihon alle kahden viikon välein. Muutaman kuukauden päästä elämäni palautui taas normaaliksi ja sain elää ilman kipuja.

Vuonna 2013 kuitenkin huomasin kehossani voimakasta uupumisen tunnetta; urheileminen ei onnistunut enää kuten ennen, hengästyin helposti ja kesätöissä ollessa myös paloin loppuun. Olin kesän jälkeen kuukauden tekemättä mitään, ja yleiskunto palautui taas melko normaalille tasolle. Seuraavana talvena huomasin väsymyksen taas ottavan vallan, ja aloin ravata lääkäreillä selvittämässä siihen syytä; suolisto oli kunnossa, sydänfilmeistä ei löytynyt mitään, veriarvot olivat kunnossa, ainoastaan stressihormoni (kortisoli) oli kohonnut hyvin korkeaksi. Kesällä 2014 viimeinen tikki oli, kun uupumusoireet pahenivat viikko viikolta; saatoin esimerkiksi nukahtaa töissä istuaalteen, vaikka olin edellisenä yönä nukkunut 10–12 tuntia. Mikään unimäärä ei riittänyt ja voimia oli ainoastaan päivittäisten arkisten juttujen tekemiseen, jos edes niihinkään.

Kukaan ei voi kuvitella sitä tunnetta, kun et tiedä yhtään mikä sinua vaivaa eikä kukaan voi auttaa sinua. Taistelet vain päivästä toiseen, että selviäisit edes muutaman tunnin työpäivästä tai arkisista askareista. Yhden kilometrin kävely sai aikaan kylmänhien ja sydämentykytykset – jos halusin lähteä kavereiden kanssa ulos, niin sain kärsiä siitä vielä monta päivää jälkikäteen. Syyskuussa 2014 päätin, että kokeilen lääkityksen poisjättämistä. En keksinyt enää mitään muuta syytä outoon oireiluun ja olin todella epätoivoinen. Olo alkoi kuukauden kuluttua kohentua jo pikkuhiljaa uupumuksen osalta, mutta vatsakouristelut palasivat takaisin entistä kovempina; yöt menivät valvoessa ja töissä sinnittelin kippura-asennossa.

Lokakuun alusta päätin jättää ruokavaliostani pois gluteenin, koska olin kuullut siitä hyviä tuloksia. Olin kokeilun suhteen todella skeptinen ja järkytyin mistä kaikesta hyvästä minun pitääkään luopua! Vatsakouristelut loppuivat 4 PÄIVÄN kuluttua gluteenin poisjättämisestä. En voinut uskoa sitä todeksi millään. Nyt 1,5 vuoden jälkeen olen edelleen gluteenittomalla ruokavaliolla ja sillä tiellä aion myös pysyä. Sairauteni on pysynyt siitä lähtien erinomaisesti remissiossa ja veriarvoni ovat olleet myöskin paremmat kuin koskaan aiemmin.

Mainittakoon nyt vielä tärkeä seikka tähän väliin, eli samalla kun jätin gluteenin pois ruokavaliostani, jätin myös kaiken ylimääräisen einesruoan, lisäaineet, ylimääräisen sokerin sekä tyydyttyneet rasvat. Huomaan olossani heti muutoksia, jos herkuttelen liikaa kerralla/liian usein.

Vaikka minulla ei siis ole keliakiaa, niin gluteeniton (ja muutenkin puhdas ruokavalio) on erittäin herkälle vatsalle/suolistolleni elinehto – onneksi nykyään tehdään jo enemmän tutkimuksia esimerkiksi gluteeniyliherkkyydestä, joten luultavasti muutaman vuoden päästä olemme jo viisaampia tämänkin asian suhteen!

Kysymyksiä saa esittää vapaasti, mikäli niitä tulee mieleen! Samoin ideoita ja aiheita tuleviin kirjoituksiin saa antaa ja otan niitä vastaan mielelläni. :) Jatkossa tulen kirjoittamaan mm. siitä, millaista ruokavalioon siirtyminen oli, miten siihen suhtauduttiin, mitä vaikeuksia kohtaan ruokavalion kanssa edelleen sekä jaan omia lempparireseptejä. Toivottavasti viihdyt kirjoituksieni parissa! 

Tunnisteet: 
pitkäaikaissairaus

Kommentit

He Annika Eveliina. Minulla on viimeaikoina esiintynyt kovia kipuja aamusin alavatsassa ja se koskee läpi selkään. Välillä kauhea ripuli jota kestää monta päivää jopa viikkoja. Sitten taas on taukoa jolloin on suht tasainen olo. Olen miettinyt onko se oikeaa, että koskee niin kovasti !? Vuosia sitten on todettu laktoosi-intoleranssia ja olen yrittänyt huomioida sitä aterioiden suhteen, mutta aina se ei onnistu. Tulen seuraamaan blogiasi, joten odotan seuraavia osia. Terveisin Eeva
Moi Eeva! Vatsakivut ovat kyllä tosi harmillinen juttu ja siitä vieläkin ikävämpiä, että ne voivat johtua niin monesta asiasta. Laktoosi-intorelanssihan voi olla hyvin vaikea ja aiheuttaa koviakin oireita, mikäli laktoosia vahingossa nauttii. Voi siis olla, että tuo kausittainen oireilu johtuu laktoosista, mutta voi olla että se johtuu jostain muusta ruoka-aineyliherkkyydestä. Kannattaa varmaankin kokeilla alkuun noudattaa laktoosin kanssa ehdotonta nollatoleranssia, ja tarkkailla tuleeko oireita edelleen. Suosittelisin sinua käymään lääkärillä ja kertomaan oireistasi, mikäli ne merkittävästi haittaavat elämääsi. Kovaa kipua ei kannata yrittää sietää, sillä siihen löytyy yleensä apua. Vatsan toimintaan vaikuttavat niin monet asiat, kuten ruokavalio, yleisesti elämäntavat ja stressi, joten moni suomalainen kärsiikin ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) - siihen auttaa pääsääntöisesti FODMAP-ruokavalio (netistä löytyy lisää tietoa) ja muutenkin terveelliset elämäntavat. Kannattaa kuitenkin tosiaan käydä lääkärissä tarkistuttamassa, että oireilu ei johdu mistään sairaudesta. Niitä tosiaan löytyy melkoinen liuta, mitkä oireita voivat aiheuttaa.

Lisää uusi kommentti