Olet täällä

0

 

Lapsuudessani pääsiäinen oli kuin toinen joulu, sitä valmisteltiin suurella innolla. Asuin silloin Pohjanmaalla, jossa pääsiäinen on suuri juhla. Lapset käyvät virpomassa urakalla ja kokkoja sytytetään. Kävimme aina hakemassa kunnon tukun pajunoksia ja askartelimme niistä upeita virpomisoksia. Asuimme maaseudulla, joten melkein koko trullituspäivä meni virpoessa, koska välimatkat talojen välillä olivat paikoin pitkiä ja usein vanhemmat ihmiset jäivät juttelemaan ja kuviakin otettiin. Voi niitä aikoja!

Nyt Turussa asuessani olen huomannut, että täällä pääsiäinen menee vähemmällä häppeningillä. Vaikka olen täältä kotoisin, tuntuu silti Pohjanmaan virpomisperinne tutummalta ja kivemmalta. Toki täälläkin trullitetaan, mutta eri viikonloppuna kuin itse pääsiäinen on. En tänä vuonna ostanut mitään herkkuja virpojille, sillä arvasin, ettei luokseni kukaan eksy. Opiskelijana asun, no, en niin lapsiystävällisessä paikassa välttämättä. Enkä tiedä, käydäänkö kerrostaloissa edes virpomassa?

Tämä pääsiäinen on mennyt aika rennoissa merkeissä. Olen valvonut lähes aamuyöhön asti ja nukkunut pitkään. Lauantaiaamuna jopa pohdin, jos viettäisin koko päivän sängyssä lukien ja kirjoitellen :) Mutta ei minusta siihen kuitenkaan ollut. Jotain actionia lomapäiviinkin tarvitsen! Harmi, kun opiskelu houkutti vähemmän kuin piti. No mutta, vielä on vähän lomaa jäljellä ja aikaa puuhailla jotain järkevääkin. Vaikka toisaalta, on hyvä pitää päiviä, jolloin ei tarvitse tehdä yhtikäs mitään ajattelua vaativaa. Olen siis herkutellut, käynyt kävelyllä (josta sain uusien lenkkareiden vuoksi ihan kivat rakkulat) ja katsonut netistä tv-ohjelmia, joita en ole muuten ehtinyt. 

Ja arvatkaas mitä? Olen aika iloinen, ettei minulla ollut keliakiaa silloin, kun olin vielä trullitusiässä. Taisin käydä viimeisen kerran trullittamassa ollessani 9- tai 10-vuotias. Silloin sain vielä syödä kaikkea, mitä virpomisreissulta koriin tippui. Vähän surettaa niiden lasten puolesta, joilla on keliakia tai muita ruokarajoitteita. Mutta ehkä silloin vanhemmat voivat hommata etukäteen herkkuja, joita ruokarajoitteinenkin lapsi voi syödä ja sitten lapsen palatessa kotiin virpomisreissulta, he voivat yhdessä katsoa, mitä lapsi mahdollisesti saa karkkisaaliistaan syödä ja sitten voi tehdä "vaihtarit" sallittuihin herkkuihin. 

Toivottavasti kaikilla on ollut ihana ja rentouttava pääsiäinen! Sellainen omannäköinen. Juhlintaa tai sitten rauhoittumista. Tai molempia. Joka tapauksessa, aurinkoista kevättä kaikille!

-Nora

Lisää uusi kommentti