Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
72

Lomakausi on parhaimmillaan ja moni keliaakikko miettii, uskaltaako sairauden kanssa poistua maasta. Facebookin keliakiaryhmässä tiedustellaan lähes päivittäin matkustamiseen liittyviä asioita. Milloin ollaan matkustamassa Australiaan, milloin reissu suuntautuu ruotsinlaivalle. Yhtä kaikki, aina huolena on kuinka selvitä maailmalla keliakian kanssa. Onneksi minulla on hyviä uutisia; myös keliaakikko voi reissata maailmalla huoletta.

Äkkiseltään ei tule mieleen yhtään kohdetta, jossa keliakia olisi aiheuttanut minulle harmaita hiuksia. Toki on niin, että kehitysmaissa en ole matkustanut, mutta veikkaanpa että valtaosa neuvoa kysyvistä suuntaa itsekin teollistuneisiin maihin.

Yllä olevasta kuvassa näkyy tavallinen ”varustepakettini”  ulkomaille lähdettäessä. Tällä kertaa olen suuntaamassa Italiaan, joten otan mukaan paketin suolakeksejä mahdollisen juustoherkuttelun varalle. Ilmankin pärjäisi, mutta niitä sattui olemaan kaapissa paketillinen. Lisäksi otan mukaan muutaman välipalapatukan taskuntäytteeksi. Kuljetan Suomessakin laukun pohjalla joko siemenpatukkaa tai pähkinöitä siltä varalta, että suunnitellut aikataulut venyvät ja äkillinen nälkä yllättää. Terveellinen välipala pelastaa verensokerin heilahtelusta johtuvasta hermojen menetykseltä ja suklaapatukkaan sortumiselta. Jos muistan, otan lisäksi mukaan kielikäännöksen, mutta siinäpä se. Näin kevyellä varustuksella pärjää hyvin.

Mitä siellä maailmalla sitten uskaltaa syödä? Oikeastaan samat neuvot pätevät kuin Suomessa. Aamiaiseksi nautin yleensä hedelmiä, vihanneksia, munakasta ja jogurttia. Muilla aterioilla maistuvat peruna, riisi, vihannekset, juurekset, liha, kala, kana, salaatit, juustot, tapakset, merenelävät ja niin edelleen. Moni annos muuttuu gluteenittomaksi, kun kastike jätetään pois. Ei ole vielä tullut vastaan ravintolaa, jossa en löytäisi sopivaa syötävää. Vaaranpaikkoja ovat edulliset pizza- ja sämpyläpaikat. Jauho pöllyää, murusia lentelee ja salaatin täytteet saatetaan ottaa samasta laarista pizzatäytteiden kanssa.

Oma kokemukseni on, että muutaman viime vuoden sisällä tietoisuus keliakiasta on lisääntynyt myös ulkomailla. Kiittäminen lienee niin Yhdysvalloista alkanutta gluteenittomuusbuumia, kuin vuodenvaihteessa voimaan tullutta EU:n uutta Elintarviketietoasetusta. Sekä meillä että muualla Euroopassa kahviloiden tiskeille ja ravintoloiden menuihin on ilmestynyt tekstejä, joissa pyydetään kysymään tarkempia allergeenitietoja henkilökunnalta. Tämä lisää luottamusta siihen, että erikoisruokavaliot tunnetaan myös keittiön puolella.

Joskus tuntuu, että ulkomailla ollaan välillä liiankin tarkkoja. Suomessa minulle on usein ehdotettu tuotetta, joka sisältää “vain vähän gluteenia”. Reissussa taas on pari kertaa käynyt niin, että ravintolassa stressataan liiankin kanssa, eikä uskalleta myydä minulle gluteenitonta tuotetta tai annosta, mikäli sertifikaattia gluteenittomuudesta ei ole. Alla on esimerkki menusta Itävällan Alpeilta. Erikoisruokavaliot ja allergiat on huomioitu hyvin, tosin lähtökohtaisesti kaikki annokset on merkitty gluteenipitoisiksi. Usein ongelma poistuu kun annoksesta jätetään leipä pois.

javascript:void(0) 

 

Keliakian alkuaikoina leipäpakettia tuli raahattua mukana henkisenä tukena. Kun se kerta toisensa jälkeen kulkeutui avaamattomana takaisin kotiin, olen jättänyt leivät pakkaamatta. Itse täytän vatsani aamuisin mieluummin ravintorikkaammilla vaihtoehtoilla, mutta joka kerta gluteenitonta leipä on ollut tarjolla, kun hotelliin on etukäteen asiasta ilmoitettu. Isoista marketeista ja luontaistuotekaupoista löytyy ulkomaillakin gluteenittomia vaihtoehtoja. Monesti sellaisia, mitä ei kotimaassa ole tarjolla.

Keliakian ei kannata antaa rajoittaa elämää. Ravintolassa on hyvä olla tarkkana, mutta keliakin takia ei ole syytä jättää yhtään seikkaulua kokematta. Gluteenitonta ruokaa löytyy ympäri maailmaa. Aurinkoista ja huoletonta kesää kaikille!

Kommentit

Hei, Hienoa, että sinun matkasi ovat sujuneet ongelmitta. Voin itse kertoa stressaavani syömisistä, kun pari kertaa päivässä lomillakin lämmin ruoka syödään ja vastaan myös keliaakikkolasten ruokavaliosta. Mikäli vietät lomasi samassa paikassa esim. italiassa pääsetkin varmaan vähemmällä kuin esimerkiksi perhe, joka vaihtaa paikkaa useampaan kertaan. Joka ikinen ruokailukerta etsimme sopivaa ravintolaa ellei tuttua ketjua ole tarjolla. Moni maailmalla ei välttämättä edes tiedä mitä keliakia on, joten vaikka saisimme sopivat ruoka-aineet ruuan valmistaminen on oma juttunsa. Usein se tehdään likaisin käsin esim. pizzeria, vehnäjauhoisest kädet tms. Koen siis todellakin tuskaa syömisistä ja olen joka kerta onnellinen jos löydän lapsille terveellistä ja hyvää syötävää eli ei raskalaisia, jotka eivät kuulu mielestäni hyvän ruuan joukkoon ja jostain syystä niitä joka paikassa tuputetaan. Meitä keliaakikkoja ja etenkin lapsia, jotka voivat saada rajujakin oireita pienestäkin murusesta on moneen lähtöön, joten vaikka sinulla sujuu matkailu se voi olla välistä tuskaa. MItä pienempään ja tuntemattomampaan paikkaan matkustat sen huonomissa kantimissa keliakian tuntemus yleensä on. Leipää tulee raahattua todellakin mukana, samoin muroja ja muita tarpeita. Majoitumme yleensä huoneistohotellissa syystä, että keliaakikolle on usein tarjolla vain riisikakkuja. Toki hedelmiä tms. voi löytyä, mutta koen turhaksi maksaa aamupalasta ellei siitä saa vatsaa täyteen tai ruokailija on noinkin huonosti huomioitu. Moni kertoo kokemuksistaan paketteimatkalaisena ja matkustaa ehkä vain kerran vuodessa, kokemuspohja on tällöin aika ohut ja vertailukohteita niukalti. Keliakian ei pidä antaa rajoittaa elämää, mutta kyllä vain se lisätyötä teettää vaikka miten päin sitä miettisi. Aamupalalla ainakaan minä en syö lihaa ja kasviksia vaan kaipaan puuroa, leipää jne. Ehdotan matkustelemaan rohkeasti enemmän ja keräämään kokemuspohjaa blogiisi! Olen hieman närkästynyt asiasta, tämä vuonna olemme reissanneet noin 15 maassa ja voin kertoa, että kyllä niitä ongelmia vain vastaantulee. Välipalakekseillä on paha perhettä ruokkia jos satut olemaan vaikkapa huvipuistossa, jossa mikään ravintola tai nakkikioski ei tarjoa gluteenitonta. Mukavia reeissuja!
Hei, kiitos viestistäsi Keliaakikko. Kirjoitukseni oli tarkoitus rohkaista keliaakikkoja matkustelemaan, ei loukata ketään. Kovin usein luen Facebookista kommentteja, joissa sairaus tuntuu rajoittavan elämää todella paljon. Sen takia halusin tuoda toisenlaisen näkemyksen asiaan. Itse en koe sairautta rasitteena. Keliakiani puhkesi n. 13 vuotta sitten. Sen jälkeen olen käynyt muutamalla pakettimatkalla, mutta valtaosa reissuista on ollut omatoimisia. Kokemusta on Euroopan lisäksi Afrikasta, Pohjois-Amerikasta ja Karibialta. On ollut kaupunkilomia, road trippejä autolla, vaelluksia vuoristossa jne. Tälläkin kertaa matkustan kohteeseen, jossa aiemmin en ole ollut. En puhu Italiaa, mutta rennoin fiiliksin mennään. Mitä enemmän matkustan, sen varmemmaksi tulen siitä, että matkustaminen sujuu keliaakiloltakin. Alkuaikoina sairaus aiheutti stressiä myös kotimaassa. Nyt tunnen pahimmat sudenkupat ja sisällysluetteloihin ja ruokalistoihin tutustuminen sujuu rutiinilla. Internetaikakaudella hotelliin on helppo olla yhteydessä etukäteen ja varmistaa, että aamiaista löytyy. Mukavia reissuja myös sinulle, Jasmin
Kysyisin että mihin maihin olisi turvallista mennä jos on keliaakikko ja tarkotan tässä sitä että keliaakikoille olisi laaja valikoima erilaisia ruokalajeja. Minulle puhkesi viime vuonna ja en tiedä mihin maihin voisin matkustaa??
doxycycline capsule 100mg price - doxycycline 100mg cap can you buy doxycycline over the counter
where can you buy prednisone without a prescription - 3000mg prednisone buy prednisone tablets online
canadian pharmacy online prescription tadalafil - tadalafil for sale tadalafil tablet online in india

Sivut

Lisää uusi kommentti