Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
6

Olen miettinyt usein sitä, että kannattaako erikoisruokavalioiset asettaa vastakkain normiruokavalioisten kanssa? Tässä joku aika sitten monet keliaakikot pahoittivat mielensä siitä kun Markus Maulavirta kommentoi Imagelehdessä sitä, kuinka erikoisruokavalioiset ihmiset saavat hänen verisuonensa pullistumaan päässä. Asia nousi esiin Twitterissä

Kaikki emme voi osaamme valita ja emme voi autoimmuunisairauksillemme mitään. Nämä asiat on vähän vaikeita asioita varmasti sulattaa, jos asenne on negatiivinen jo valmiiksi.  Maulavirtakin sai taas monet keliaakikot ja monet vilja-allergiset vetämään herneen nenäänsä. Eikä varmastikaan syyttä. Itse ajattelin, että mua ei varmasti tulla näkemään hänen ravintolassaan, koska koen, että en ole tervetullut sinne. 

Olen neljän viimeisen vuoden aikana vetänyt itsekin herneen nenääni monta kertaa, kun tätä aihetta on alettu vääntämään julkisuudessa. Täytyy sanoa, että muistan jokaisen ihmisen, joka on vähätellyt ja puhunut meistä halveksivaan sävyyn. Sanottuja sanoja ei saa takaisin, eikä se auta yhtään, että jälkikäteen sanotaan, että "en minä nyt tarkoittanut oikeasti sairaita ihmisiä", tarkoitin niitä, jotka eivät oikeasti ole edes ruokarajoitteisia. Kuinka sitten mitataan kunkin ihmisen ruokarajoite? Ei varmastikaan huippukokki pysty sitä mittaamaan? 

Mitäpä jos tämän asian kääntäisikin niin, että sen ottaisi jotenkin haasteena? Miten valmistaa sellaista ruokaa, että se sopisi automaattisesti mahdollisimman monelle ihmiselle? Voin sanoa, että tällaisia ruokapaikkkojakin on jo todella paljon. 

Sanon usein, että jos minua palvellaan hyvin jossain, niin ihan varmasti hehkutan sen yrityksen tuotteita sosiaalisessa mediassa. Kerron kaikille ihan varmasti sen, että kuinka hyvin minua on palveltu gluteenittomasti. 

Jos taas asenne on se, että "älkäätulkotänneruokarajoitteiset". Niin muistutan, että meidän kanssa jättää tulematta myös perhe ja ystävät. 

Huippukokki varmasti veti rajan asiakkailleen eli tervetuloa terveet ihmiset ja tervemenoa ruokarajoitteiset. Onneksi on ravintoloita, jotka meitä arvostavat ja minä arvostan myös heitä. 

UGG - Herneen on taas poistettu nenästä ja matka jatkuu. 

Maiju

Kommentit

Oon kanssa töissä törmännyt sellaiseen työkaverieni keskuudessa, että esim: tilaustarjoilussa tilataan marjapiirakka, joista 17 syö normia ja 2 syö gluteenitonta ruokaa+ munaton. Itse koen helpommaksi tehdä koko satsi munattomana ja gluteenittomana, mutta joudun käydä ison keskustelun asiasta, että saan tahtoni läpi. Tulee kommentteja, että onko nyt kaikille pakko tehdä gluteenitonta yms..ihankun se olisi jotenkin huononpaa ja mauttomanpaa. Ihan samalta maistuu. Nytkin pidin pääni ja en tilannut aineksia "normi"piirakkaan, että on pakko tehdä gluteenitonta ;)
Ekku. Sä olet ihan niin oikealla alalla. Nostaisin sulle hattua, jos mulla olisi. Olen huomannut, että sulla on alalla taito ajatella. Ihmisillä on niin suuria ennakkokäsityksiä gluteenittomuudelle vielä. Kyllä mä tämän heistä vielä ravistan. Piirakatkin on monet potenssiin 100 parempia kuin normi jauhoilla tehdyt.
Ja kakut suorastaan sulaa suuhun
Nimenomaan. Kun tämä ymmärrettäisiin. Gluteenittomana usein monet jälkiruuatkin on potenssiin 100 parempia kuin vehnäjauhoilla tehdyt.
valitettavasti se asenne lähtee usein jo sieltä kokkikoulusta ja työssäoppimispaikoista. Osa vanhemman polven kokeista tuntuu kokevan nää ruokarajoitteet jotenkin uhkaavina, itse kokkina alusta asti koin haasteena saada vastaavaa makumaailmaa kaikille asiakkaille ja sitä tyydytyksen tunnetta, kun tuli hyvää palautetta. Ja siinä säästää aikaa ja vaivaa kun tekee kaikille sopivaa!
Niinpä, ikävää on jos jotkut siirtävät asennettaan nuorille juuri opiskeleville kokeille. Olen jutellut muutamia kertoja ravintolakoulu Perhon opiskelijoiden kanssa ja on ollut ilo huomata, kuinka he tajuavat kaikki jutut helposti. Ehkä pojasta polvi paranee.

Lisää uusi kommentti