Olet täällä

Ajatuksia keliaakikon puolisolle

Keliakian hoitaminen koskettaa keliaakikon koko elämää. Ruokavalio sairauden hoitona tarkoittaa, että keliakia on mukana elämässä useita kertoja päivässä. Se on läsnä erilaisissa tilanteissa, joista useimmat tapahtuvat yhdessä muiden kanssa. Keliakian hoito näkyy aivan erityisesti keliaakikon kotona, ja siksi se koskettaa keliaakikon läheisiä.

Keliaakikoiden puolisot kokevat usein huolta, myötätuntoa ja omasta keliaakikosta välittämistä. Tavallista on tahto pitää huolta puolisosta ja tehdä hänen elämänsä mahdollisimman vaivattomaksi. Eräs puoliso kuvasi tätä mahdollisuutena osoittaa, kuinka tärkeä ja rakas oma keliaakikko on. Keskeistä on keliakia-arjen eläminen yhdessä kaikkine puolineen.

Anna minulle se keliakia

Puolisona olet usein silminnäkijätodistaja keliaakikon keliakiatarinassa. Olet saattanut olla mukana keliaakikkopuolisosi elämässä, kun keliakiaa ei ollut vielä todettu ja erilaiset oireet varjostivat läheisen elämää. Ehkä olit mukana, kun diagnoosi tehtiin tai ehkä opettelitte yhdessä gluteenittoman elämän aakkosia.

Puolisona olet usein mukana vieraisilla tai ravintolassa. Sinä näet, koet ja tunnet sen, miten keliaakikko tulee kohdatuksi. Keliaakikkoon kohdistuva ymmärtämätön tai torjuva kohtelu voi koskettaa sinuakin syvältä – varsinkin, koska mahdollisuutesi vaikuttaa tilanteeseen ovat rajalliset. Epäoikeudenmukaisuuden todistaminen ja tunne omasta voimattomuudesta voivat olla noissa tilanteissa keskeisiä tunteitasi.

Keliaakikon puolisona saatat toivoa, että keliakia kohtaisi sinua eikä puolisoasi. Tällaiset tuntemukset kuvastavat myötätuntoa läheistä kohtaan ja samalla ymmärrystä siitä, että keliakia on arjessa haastava asia. Jollet ole kertonut puolisolle tuntemuksistasi, tee se. Kokemuksesi osoittaa ymmärtämistä ja myötätuntoa, eikä keliaakikolla ole liikaa näitä kokemuksia.

Keliakia määrää kaapin paikan?

On varsin tavallista, että keliaakikon perheenjäsenet syövät kotona samaa gluteenitonta ruokaa, esimerkiksi leipää lukuun ottamatta. Perheeseen on usein hankittu myös erilliset leikkuulaudat, leivänpaahtimet, leviterasiat ja sen sellaiset. Murujen ja jauhojen siivoamisesta huolehditaan. Tällaiset asiat ovat varmasti tuttuja ja luonnollinen osa elämääsi.

Joskus keliaakikon voi olla niin vaikea olla keliakian kanssa, että hän purkaa sitä läheisiinsä tarpeettoman voimakkaasti. Hän saattaa esimerkiksi vaatia kohtuuttomalta tuntuvaa tarkkuutta keittiössä tai kieltää puolisolta ruisleivän syömisen.

Keliaakikko saattaa kokea keliakian hoidon hyvin vaikeaksi ja kuormittavaksi, jopa rangaistuksen omaiseksi. Sen vuoksi hänestä saattaa tuntua epäoikeudenmukaiselta, että ihmiset hänen ympärillään voivat edelleen syödä vapaasti, vaikka hän ei voi. Kokemus oman elämän rajoittumisesta voi joskus johtaa pyrkimykseen hallita omaa pahaa oloa rajoittamalla toisten elämää. Tämä voi vaikuttaa keliaakikon mielialaan ja siten koko perheeseen.

Keliaakikon tukena

Sinulla voi olla tärkeä rooli tukea keliaakikkopuolisoasi muistamaan, ettei keliakia ole koko elämä eikä sen tarvitse haitata koko elämää. Voitte tehdä keittiössä yhdessä gluteenittomia ruokia ja leivonnaisia tai hankkia yhdessä tietoa gluteenittomista ravintoloista. Joskus tekee hyvää tehdä jotain sellaista, jossa keliakia on mukana mahdollisimman vähän. Tämä muistuttaa siitä, ettei keliakian tarvitse olla elämän pääroolissa.

Voit auttaa läheistäsi kertomalla hänelle, millaisia tunteita keliakia sinussa herättää. Se vähentää läheisesi keliakian kokemiseen liittyvää yksinäisyyden tunnetta. Tehkää yhdessä tämän verkkopalvelun harjoituksia ja jutelkaa kokemuksistanne. Blogit- ja Tarinat-osioista voitte löytää muiden keliaakikoiden tapoja suhtautua keliakiaan sekä erilaisia ratkaisumalleja ongelmallisiin tilanteisiin.

Jos ongelmat tuntuvat omaa itseä isommilta tai jatkuvat aina vaan, paras tuki jaksamiselle saattaa olla ammattimaisen avun löytäminen. Se ei ole heikkoutta, vaan aktiivista itsestä ja läheisestä huolehtimista.

Pidä huolta itsestäsi

Keliaakikoiden puolisot tuovat usein esiin, että he saavat tietoa keliakiasta erityisesti puolisoltaan. Tämä kertoo siitä, miten puolisot on keliakian hoidossa lähestulkoon unohdettu. Keliaakikon läheinen on kuitenkin keliaakikon keskeisin tuki hyvän gluteenittoman elämän ja arjen rakentumisessa.

Tukena oleminen kysyy aina voimavaroja, joten sinun on tärkeä pitää huolta omasta jaksamisestasi. Sinusta saattaa tuntua, että sinun pitäisi aina jaksaa. Saatat ajatella, ettet saa kokea väsymystä tai kielteisiä tunteita, koska sinulla ei ole keliakiaa. Mieti kuitenkin, tekeekö se elämästä automaattisesti mutkatonta.

Jaksamisen kannalta omien kokemusten jakaminen on tärkeää. Keliaakikoita on Suomessa kymmeniä tuhansia, joten sinä et suinkaan ole ainoa keliaakikon läheinen. Läheiset eivät kuitenkaan välttämättä kohtaa toisiaan. Toisia keliaakikon läheisiä voit tavata vaikkapa ruokakaupan gluteenittomien tuotteiden hyllyllä, keliakiayhdistyksen tilaisuudessa, sopeutumisvalmennuksessa, naapurustossa, työkavereissa tai sosiaalisen median kanavilla. Voit lukea toisten keliaakikoiden läheisten kokemuksia tämän verkkopalvelun Tarinat-osiossa. Myös läheisen kannattaa hakea voimaa vertaistuesta.